Asian Games 2018
Οι Ασιατικοί αγώνες 2018 είναι μια πολύ δημοφιλής διοργάνωση στην πιο πυκνοκατοικημένη ήπειρο της γης, την Ασία. 45 χώρες ( η Β.Κορέα και η Ν.Κορέα συμμετέχουν σαν μία Κορέα) από την Ασία θα αγωνιστούν από τις 10 Αυγούστου- 2 Σεπτεμβρίου στην Jakarta και στο Palembang της Ινδονησίας. 465 αγωνίσματα σε 40 αθλήματα +2 αθλήματα επίδειξης ( το e-gaming και το canoe polo) θα προσφέρουν θέαμα και θα δημιουργήσουν ένα πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα. Αν και στην αρχή ήταν προγραμματισμένο οι αγώνες να φιλοξενηθούν στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, λόγω οικονομικών προβλημάτων αν και είχε γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για τους αγώνες η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας αποφάσισε να παραιτηθεί από την διοργάνωση χωρίς κάποια ποινή. Στις 25 Ιουλίου του 2014 στην πόλη του Κουβέιτ η Ασιατική Ολυμπιακή Ομοσπονδία αποφάσισε η διοργάνωση να δοθεί στην Ινδονησία και συγκεκριμένα στην στην Jakarta ( την πρωτεύουσα) και στο Palembang. Στην ιστορία της ανάθεσης μπορούμε να αναφέρουμε ότι η Ινδονησία ήθελε να προετοιμαστεί πιο πολύ για τους Ασιατικούς αγώνες νέων το 2021, το Bandung και η West Java ήθελαν να συμμετάσχουν σαν συν-διοργανώτριες πόλης λόγω των πολύ καλών αθλητικών εγκαταστάσεων τους, αλλά προτιμήθηκε η Jakarta και το Palembang, που ιδιαίτερα η Jakarta εκτός από αθλητικές εγκαταστάσεις έχει πληθώρα ξενοδοχειακών μονάδων, πολύ καλό δίκτυο μαζικής μεταφοράς και γενικά είναι φιλόξενες για τους τουρίστες και τους αθλητές. Οι αγώνες αν και γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια ( τελευταίοι Ασιατικοί αγώνες διοργανώθηκαν το 2014 στην Incheon της Ν.Κορέας) αποφασίστηκε να διοργανωθούν το 2019, βέβαια το καλεντάρι επανήλθε στο 2018 λόγω των σημαντικών προεδρικών εκλογών στην Ινδονησία το 2019. Αν και την τελευταία φορά που διοργάνωσε τους Ασιατικούς αγώνες η Ινδονησία ήταν στην Jakarta το μακρινό 1962, η πρωτεύουσα της Ινδονησίας έχει όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις στην εντέλεια και μόνο χρειάζονται μια μικρή ανανέωση και βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών. Άξιο σημείωσης αποτελεί ότι οι Φιλιππίνες ήθελαν πολύ την διοργάνωση στην Μανίλα, την πρωτεύουσα τους, μετά το όχι του Βιετνάμ και επεξεργάστηκαν ένα πολύ αξιόλογο πλάνο με βάση την Phillipine Arena ( 55.000 θέσεις ) και το Phillipine Sports Stadium ( 25.000 θέσεις) και Phillipine Sports Center, ενώ σκέψεις για την ανάληψη της διοργάνωσης είχε η Κινεζική Ταιπέι ( που επικεντρώθηκε πιο πολύ στους Ασιατικούς Αγώνες του 2022, που τελικά δόθηκαν στην Hangzou, την τρίτη Κινεζική πόλη που θα διοργανώσει τους συγκεκριμένους αγώνες μετά το Πεκίνο και το Guangzou ) και η Μαλαισία.
Το συνολικό κόστος για τους Ασιατικούς αγώνες εκτιμήθηκε περίπου στα 3,2 εκ. δολάρια, όμως σύμφωνα με τον προυπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης της Ινδονησίας δόθηκαν 224 εκ, δολάρια, με τις περιφέρειες να ελπίζουν ότι και αυτές θα λάβουν ένα μέρος από την χρηματοδότηση. Μέχρι τον Ιούλιο του 2018 δόθηκαν περίπου 400 εκ. δολάρια, με τα 50 εκ. δολάρια να προέρχονται από τους χορηγούς. Στο θέμα μάρκετινγκ οι υπεύθυνοι πέτυχαν σπουδαία επιτεύγματα, όπως πολύ ωραίες και εντυπωσιακές μασκότ και τα τραγούδια της διοργάνωσης. Έφτιαξαν ένα ωραίο πλαίσιο για τους αγώνες, το οποίο θέλει να προσελκύσει τους θεατές και ειδικά τους νέους φίλους και να τους φέρει στον αθλητισμό, αλλά και να δημιουργήσει ένα όμορφο κλίμα για τους αγώνες. Οι τρεις μασκότ είναι ο Bhin Bhin, ένα πουλί του παραδείσου, ο Atung, ένα ελάφι και ο Kaka ένας ρινόκερος. Τα ζώα συμβολίζουν την Ανατολική, την Κεντρική και την Δυτική Ινδονησία και την στρατηγική, την ταχύτητα και την δύναμη. Επίσης φοράνε παραδοσιακά ρούχα, με τα οποία τιμούν την διοργανώτρια Ινδονησία, o Bhin Bhin φοράει μια παραδοσιακή ένδυση της φυλής Asmat, κάτοικοι της Νέας Γουινέας, o Kaka είναι ντυμένος με ένα ένδυμα εμπνευσμένο από την παράδοση της Palembang στο οποίο υπάρχουν πολλά λουλούδια, ενώ ο Atung φοράει ένα παντελόνι sarong, το οποίο έχει σχήματα της τεχνικής batik . Ενώ η διοργανώτρια αρχή έβγαλε ένα CD με 13 τραγούδια με τίτλο Asian Games 2018= Energy of Asia, το οποίο θα διασκεδάσει τους θεατές.
Η φλόγα των Ασιατικών αγώνων άναψε στο Νέο Δελχί της Ινδίας με αντανάκλαση ενός καθρέφτη με τον ήλιο, αφού πέρασε 54 πόλεις σε 18 περιφέρειες της Ινδονησία συμπεριλαμβανομένες και οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες. Η λαμπαδηδρομία θα τερματίσει στις 17 Αυγούστου στην Τζακάρτα, την πρωτεύουσα της Ινδονησίας στο μνημείο National Monument, την ημέρα που η Ινδονησία γιορτάζει την 73η επέτειο της Ινδονησιακής ανεξαρτησίας. Ενώ την επόμενη μέρα η φλόγα θα μεταφερθεί στο στάδιο Gelora Bung Karno Stadium για την τελετή έναρξης. Μπορεί να είναι Ασιατικοί αγώνες, αλλά άποψη μας είναι η φλόγα έπρεπε να ξεκινάει από την αρχαία Ολυμπία όπως και σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι αθλητές θα μείνουν στα αθλητικά χωριά της Τζακάρτα και της Palembang. Στο Palembang θα μείνουν 3.000 αθλητές και οι αρμόδιες αρχές της διοργάνωσης με τους κριτές, ενώ στην Τζακάρτα θα βρουν κατάλυμα 14.000 αθλητές με 7.424 διαμερίσματας σε 10 πύργους με έκταση 10 εκτάρια. Τα μεταφορικά μέσα είναι πολύ σύγχρονα και εύχρηστα για τους αθλητές και γενικά για τους επισκέπτες και τους κατοίκους. 45 χώρες σε 40 αθλήματα θα παλέψουν για να βρουν διάκριση σε 484 αγωνίσματα. Όπως είπαμε το e-gaming και το canoe polo συμμετέχουν ως αθλήματα επίδειξης. Την μεγαλύτερη αποστολή έχει η Ινδονησία με 951 αθλητές, λογικό αφού είναι η διοργανώτρια χώρα, ενώ ακολουθούν η Κίνα με 979 και η Ταιλάνδη με 816 αθλητές. Στην αντίπερα όχθη η ενωμένη Κορέα θα εκπροσωπηθεί από 11 αθλητές, ενώ η συμμετοχή του Μπρούνει με 15 και των ανεξάρτητων αθλητών της Ασίας, ( που αποτελούν αθλητές από το Κουβέιτ αφού η Ολυμπιακή ομοσπονδία της χώρας τους δέχθηκε ποινή και αποκλεισμό από τους αγώνες, όπως και η Ρωσία σε πολλές ομοσπονδίες) με 18 ακολουθούν στην σχετική λίστα με τους λιγότερους αθλητές.
Είναι λογικό ότι πολλά από τα αθλήματα δεν βρίσκονται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και έχουν κοινό πιο πολύ στην Ασία. Εκτός από τα ολυμπιακά αθλήματα θα διεξαχθούν στους Ασιατικούς Αγώνες το 2018 το μπόουλινγκ, το οποίο έχει κοινό και στην Ευρώπη αλλά σαν χόμπι όχι σαν άθλημα. Το Baseball και το Softball ( για τις γυναίκες) θα ξανασυμμετάσχουν στους Ο.Α. του 2020 στο Τόκιο, αλλά θα το απολαύσουμε και εδώ, ενώ το bridge, η ειδική κατηγορία στην κωπηλασία με τα πλοία dragon boat, το jet ski και το νέο ολυμπιακό άθλημα πολεμικών τεχνών το καράτε. To kabaddi, αποτελεί ένα ενδιαφέρον άθλημα που θα παρακολουθήσουμε το οποίο για να γίνει χρειάζονται 2 ομάδες των 7 παικτών. Όταν μια ομάδα επιτίθεται θέλει να ακουμπήσει το πόδι του επιτιθέμενου παίκτη της στις γραμμές της άμυνας της αντίπαλης για να σκοράρει πόντους. Η ομάδα με τους περισσότερους πόντους νικάει στο άθλημα, που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ινδία. Εκτός από τις πολεμικές τέχνες που υπάρχουν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα ( τζούντο, ταε κβο ντο, πάλη, καράτε) στους Ασιατικούς αγώνες θα διεξαχθούν το Jujitsu, το Kurash, το Pencak silat, το Sambo και το Wushu. Επίσης εντυπωσιακά αθλήματα στο πρόγραμμα των Ασιατικών αγώνων αποτελούν το Paragliding, το γνωστό άθλημα ανεμοπτέρισης Πάρα πέντε, τα Roller sports, με το σκέιτμπορντ και τους αγώνες ταχύτητας με σκέιτ, αλλά και το Sepak takraw, δηλαδή το ποδό-βόλει, με κανόνες βόλει απλώς οι αθλητές αγωνίζονται και πετυχαίνουν πόντους με επιδέξια και περίτεχνα λακτίσματα των ποδιών τους. Το τένις χωρίζεται σε κανονικό τένις αλλά στο τένις με ρακέτες, ενώ το δημοφιλές Squash θα δημιουργήσει εντυπωσιακό θέαμα και μεγάλες συγκινήσεις. Σημαντικοί αθλητές θα συμμετάσχουν στους Ασιατικούς Αγώνες του 2018 στην Ινδονησία και θα είναι μια πρόβα τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020 στο Τόκιο. Εννοείται θα διεξαχθούν αργότερα και Παρά-Ασιατικοί αγώνες, οι οποίοι επίσης έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Οι Ασιατικοί αγώνες 2018 είναι μια πολύ δημοφιλής διοργάνωση στην πιο πυκνοκατοικημένη ήπειρο της γης, την Ασία. 45 χώρες ( η Β.Κορέα και η Ν.Κορέα συμμετέχουν σαν μία Κορέα) από την Ασία θα αγωνιστούν από τις 10 Αυγούστου- 2 Σεπτεμβρίου στην Jakarta και στο Palembang της Ινδονησίας. 465 αγωνίσματα σε 40 αθλήματα +2 αθλήματα επίδειξης ( το e-gaming και το canoe polo) θα προσφέρουν θέαμα και θα δημιουργήσουν ένα πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα. Αν και στην αρχή ήταν προγραμματισμένο οι αγώνες να φιλοξενηθούν στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, λόγω οικονομικών προβλημάτων αν και είχε γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για τους αγώνες η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας αποφάσισε να παραιτηθεί από την διοργάνωση χωρίς κάποια ποινή. Στις 25 Ιουλίου του 2014 στην πόλη του Κουβέιτ η Ασιατική Ολυμπιακή Ομοσπονδία αποφάσισε η διοργάνωση να δοθεί στην Ινδονησία και συγκεκριμένα στην στην Jakarta ( την πρωτεύουσα) και στο Palembang. Στην ιστορία της ανάθεσης μπορούμε να αναφέρουμε ότι η Ινδονησία ήθελε να προετοιμαστεί πιο πολύ για τους Ασιατικούς αγώνες νέων το 2021, το Bandung και η West Java ήθελαν να συμμετάσχουν σαν συν-διοργανώτριες πόλης λόγω των πολύ καλών αθλητικών εγκαταστάσεων τους, αλλά προτιμήθηκε η Jakarta και το Palembang, που ιδιαίτερα η Jakarta εκτός από αθλητικές εγκαταστάσεις έχει πληθώρα ξενοδοχειακών μονάδων, πολύ καλό δίκτυο μαζικής μεταφοράς και γενικά είναι φιλόξενες για τους τουρίστες και τους αθλητές. Οι αγώνες αν και γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια ( τελευταίοι Ασιατικοί αγώνες διοργανώθηκαν το 2014 στην Incheon της Ν.Κορέας) αποφασίστηκε να διοργανωθούν το 2019, βέβαια το καλεντάρι επανήλθε στο 2018 λόγω των σημαντικών προεδρικών εκλογών στην Ινδονησία το 2019. Αν και την τελευταία φορά που διοργάνωσε τους Ασιατικούς αγώνες η Ινδονησία ήταν στην Jakarta το μακρινό 1962, η πρωτεύουσα της Ινδονησίας έχει όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις στην εντέλεια και μόνο χρειάζονται μια μικρή ανανέωση και βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών. Άξιο σημείωσης αποτελεί ότι οι Φιλιππίνες ήθελαν πολύ την διοργάνωση στην Μανίλα, την πρωτεύουσα τους, μετά το όχι του Βιετνάμ και επεξεργάστηκαν ένα πολύ αξιόλογο πλάνο με βάση την Phillipine Arena ( 55.000 θέσεις ) και το Phillipine Sports Stadium ( 25.000 θέσεις) και Phillipine Sports Center, ενώ σκέψεις για την ανάληψη της διοργάνωσης είχε η Κινεζική Ταιπέι ( που επικεντρώθηκε πιο πολύ στους Ασιατικούς Αγώνες του 2022, που τελικά δόθηκαν στην Hangzou, την τρίτη Κινεζική πόλη που θα διοργανώσει τους συγκεκριμένους αγώνες μετά το Πεκίνο και το Guangzou ) και η Μαλαισία.
Το συνολικό κόστος για τους Ασιατικούς αγώνες εκτιμήθηκε περίπου στα 3,2 εκ. δολάρια, όμως σύμφωνα με τον προυπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης της Ινδονησίας δόθηκαν 224 εκ, δολάρια, με τις περιφέρειες να ελπίζουν ότι και αυτές θα λάβουν ένα μέρος από την χρηματοδότηση. Μέχρι τον Ιούλιο του 2018 δόθηκαν περίπου 400 εκ. δολάρια, με τα 50 εκ. δολάρια να προέρχονται από τους χορηγούς. Στο θέμα μάρκετινγκ οι υπεύθυνοι πέτυχαν σπουδαία επιτεύγματα, όπως πολύ ωραίες και εντυπωσιακές μασκότ και τα τραγούδια της διοργάνωσης. Έφτιαξαν ένα ωραίο πλαίσιο για τους αγώνες, το οποίο θέλει να προσελκύσει τους θεατές και ειδικά τους νέους φίλους και να τους φέρει στον αθλητισμό, αλλά και να δημιουργήσει ένα όμορφο κλίμα για τους αγώνες. Οι τρεις μασκότ είναι ο Bhin Bhin, ένα πουλί του παραδείσου, ο Atung, ένα ελάφι και ο Kaka ένας ρινόκερος. Τα ζώα συμβολίζουν την Ανατολική, την Κεντρική και την Δυτική Ινδονησία και την στρατηγική, την ταχύτητα και την δύναμη. Επίσης φοράνε παραδοσιακά ρούχα, με τα οποία τιμούν την διοργανώτρια Ινδονησία, o Bhin Bhin φοράει μια παραδοσιακή ένδυση της φυλής Asmat, κάτοικοι της Νέας Γουινέας, o Kaka είναι ντυμένος με ένα ένδυμα εμπνευσμένο από την παράδοση της Palembang στο οποίο υπάρχουν πολλά λουλούδια, ενώ ο Atung φοράει ένα παντελόνι sarong, το οποίο έχει σχήματα της τεχνικής batik . Ενώ η διοργανώτρια αρχή έβγαλε ένα CD με 13 τραγούδια με τίτλο Asian Games 2018= Energy of Asia, το οποίο θα διασκεδάσει τους θεατές.
Η φλόγα των Ασιατικών αγώνων άναψε στο Νέο Δελχί της Ινδίας με αντανάκλαση ενός καθρέφτη με τον ήλιο, αφού πέρασε 54 πόλεις σε 18 περιφέρειες της Ινδονησία συμπεριλαμβανομένες και οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες. Η λαμπαδηδρομία θα τερματίσει στις 17 Αυγούστου στην Τζακάρτα, την πρωτεύουσα της Ινδονησίας στο μνημείο National Monument, την ημέρα που η Ινδονησία γιορτάζει την 73η επέτειο της Ινδονησιακής ανεξαρτησίας. Ενώ την επόμενη μέρα η φλόγα θα μεταφερθεί στο στάδιο Gelora Bung Karno Stadium για την τελετή έναρξης. Μπορεί να είναι Ασιατικοί αγώνες, αλλά άποψη μας είναι η φλόγα έπρεπε να ξεκινάει από την αρχαία Ολυμπία όπως και σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι αθλητές θα μείνουν στα αθλητικά χωριά της Τζακάρτα και της Palembang. Στο Palembang θα μείνουν 3.000 αθλητές και οι αρμόδιες αρχές της διοργάνωσης με τους κριτές, ενώ στην Τζακάρτα θα βρουν κατάλυμα 14.000 αθλητές με 7.424 διαμερίσματας σε 10 πύργους με έκταση 10 εκτάρια. Τα μεταφορικά μέσα είναι πολύ σύγχρονα και εύχρηστα για τους αθλητές και γενικά για τους επισκέπτες και τους κατοίκους. 45 χώρες σε 40 αθλήματα θα παλέψουν για να βρουν διάκριση σε 484 αγωνίσματα. Όπως είπαμε το e-gaming και το canoe polo συμμετέχουν ως αθλήματα επίδειξης. Την μεγαλύτερη αποστολή έχει η Ινδονησία με 951 αθλητές, λογικό αφού είναι η διοργανώτρια χώρα, ενώ ακολουθούν η Κίνα με 979 και η Ταιλάνδη με 816 αθλητές. Στην αντίπερα όχθη η ενωμένη Κορέα θα εκπροσωπηθεί από 11 αθλητές, ενώ η συμμετοχή του Μπρούνει με 15 και των ανεξάρτητων αθλητών της Ασίας, ( που αποτελούν αθλητές από το Κουβέιτ αφού η Ολυμπιακή ομοσπονδία της χώρας τους δέχθηκε ποινή και αποκλεισμό από τους αγώνες, όπως και η Ρωσία σε πολλές ομοσπονδίες) με 18 ακολουθούν στην σχετική λίστα με τους λιγότερους αθλητές.
Είναι λογικό ότι πολλά από τα αθλήματα δεν βρίσκονται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και έχουν κοινό πιο πολύ στην Ασία. Εκτός από τα ολυμπιακά αθλήματα θα διεξαχθούν στους Ασιατικούς Αγώνες το 2018 το μπόουλινγκ, το οποίο έχει κοινό και στην Ευρώπη αλλά σαν χόμπι όχι σαν άθλημα. Το Baseball και το Softball ( για τις γυναίκες) θα ξανασυμμετάσχουν στους Ο.Α. του 2020 στο Τόκιο, αλλά θα το απολαύσουμε και εδώ, ενώ το bridge, η ειδική κατηγορία στην κωπηλασία με τα πλοία dragon boat, το jet ski και το νέο ολυμπιακό άθλημα πολεμικών τεχνών το καράτε. To kabaddi, αποτελεί ένα ενδιαφέρον άθλημα που θα παρακολουθήσουμε το οποίο για να γίνει χρειάζονται 2 ομάδες των 7 παικτών. Όταν μια ομάδα επιτίθεται θέλει να ακουμπήσει το πόδι του επιτιθέμενου παίκτη της στις γραμμές της άμυνας της αντίπαλης για να σκοράρει πόντους. Η ομάδα με τους περισσότερους πόντους νικάει στο άθλημα, που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ινδία. Εκτός από τις πολεμικές τέχνες που υπάρχουν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα ( τζούντο, ταε κβο ντο, πάλη, καράτε) στους Ασιατικούς αγώνες θα διεξαχθούν το Jujitsu, το Kurash, το Pencak silat, το Sambo και το Wushu. Επίσης εντυπωσιακά αθλήματα στο πρόγραμμα των Ασιατικών αγώνων αποτελούν το Paragliding, το γνωστό άθλημα ανεμοπτέρισης Πάρα πέντε, τα Roller sports, με το σκέιτμπορντ και τους αγώνες ταχύτητας με σκέιτ, αλλά και το Sepak takraw, δηλαδή το ποδό-βόλει, με κανόνες βόλει απλώς οι αθλητές αγωνίζονται και πετυχαίνουν πόντους με επιδέξια και περίτεχνα λακτίσματα των ποδιών τους. Το τένις χωρίζεται σε κανονικό τένις αλλά στο τένις με ρακέτες, ενώ το δημοφιλές Squash θα δημιουργήσει εντυπωσιακό θέαμα και μεγάλες συγκινήσεις. Σημαντικοί αθλητές θα συμμετάσχουν στους Ασιατικούς Αγώνες του 2018 στην Ινδονησία και θα είναι μια πρόβα τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020 στο Τόκιο. Εννοείται θα διεξαχθούν αργότερα και Παρά-Ασιατικοί αγώνες, οι οποίοι επίσης έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου