Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Νέο φορμάτ στις ευρωπαικές διοργανώσεις των ολυμπιακών αθλημάτων πρόοδος ή οπισθοδρόμηση?

Ευρωπαικό πρωτάθλημα Βερολίνου και Γλασκώβης 2018- Κολύμβηση

Με ολοκαίνουργιο φορμάτ πραγματοποιείται φέτος το εγχείρημα το οποίο συμπεριλαμβάνει τα μεγαλύτερα 7 ατομικά αθλήματα να συνυπάρξουν την ίδια χρονική περίοδο με τα ευρωπαϊκά τους πρωταθλήματα. Σε δύο πόλεις θα διοργανωθεί αυτή η διοργάνωση από 2 έως 12 Αυγούστου 2018 στο Βερολίνο και στην Γλασκώβη. Το ευρωπαικό πρωτάθλημα στίβου θα φιλοξενήσει το Βερολίνο, ενώ αντίστοιχα τα άλλα έξι αθλήματα ( το γκολφ, τα κολυμβητικά αθλήματα, η ποδηλασία, η κωπηλασία , το τρίαθλο και τα αθλήματα της γυμναστικής) η Γλασκώβη.

Κολύμβηση

Τα κολυμβητικά αθλήματα θα φιλοξενηθούν στην Γλασκώβη από τις 3 Αυγούστου έως τις 12 Αυγούστου. Περιλαμβάνουν τα αθλήματα της κολύμβησης ( 3-9 Αυγούστου) , των καταδύσεων ( 6-12 Αυγούστου) , της συγχρονισμένης κολύμβησης ( 3-7 Αυγούστου) και του αγώνα κολύμβησης σε ανοιχτά νερά ( 8-12 Αυγούστου) .  Στο προηγούμενο Ευρωπαικό πρωτάθλημα του 2016 στο Λονδίνο είχαμε μεγάλες διακρίσεις για την  ελληνική  αποστολή εν οψει Ολυμπιακών Αγώνων 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας με 1 χρυσό και 1 χάλκινο. Στα 200μ μικτή ατομική το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε για τα ελληνικά χρώματα ο Ανδρέας Βαζαίος με 1.58.18, ενώ στα 100 μέτρα ύπτιο ο Απόστολος Χρήστου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο μαζί με τον Ιταλό Simone Sabbione στην τρίτη θέση λόγω κοινού τερματισμού με χρόνο 54.19 .

Στην κολύμβηση υπάρχουν αποστάσεις από 50 έως 1500 μ και με 4 διαφορετικά στυλ, αλλά και ανδρικό, γυναικείο και μικτό .  Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης του 2017 στην Ουγγαρία η Ελλάδα είχε μόλις μία παρουσία σε τελικό με την 7η θέση του Κριστιάν Γκολομέεφ στα 50μ. ελεύθερο με χρόνο 21.73.  . Στο ευρωπαικό πρωτάθλημα κύριοι ανταγωνιστές για τα μετάλλια είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουγγαρία αλλά και η Ιταλία.

Καταδύσεις

Οι καταδύσεις είναι πολύ δημοφιλείς στην Ευρώπη και γενικά σε όλο τον κόσμο, αλλά όχι στην Ελλάδα. Στο προηγούμενο ευρωπαικό πρωτάθλημα η Μ.Βρετανία σάρωσε σχεδόν όλα τα μετάλλια, με την Ιταλία, την Ρωσία και την Ουκρανία να ακολουθούν. Μπορεί να μην έχουμε μεγάλη παράδοση στο άθλημα, αλλά  είμαστε κάτοχοι ενός χρυσού μεταλλίου στις καταδύσεις στους Ο.Α. του 2004 με τους Μπίμη και Συρανίδη στα 3μ συγχρονισμένες καταδύσεις.




Συγχρονισμένη κολύμβηση

 
Η συγχρονισμένη κολύμβηση είναι ένα άθλημα το οποίο συνδυάζει  την τέχνη του χορού με τις ασκήσεις γυμναστικής στο νερό υπό την συνοδεία μουσικής . Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες το μονό, το διπλό, το  ομαδικό ( 4-8 αθλήτριες )και το free combination ( από 6 έως 10 αθλήτριες). Η Ελλάδα έχει παράδοση και καλά πλασαρίσματα σε διεθνείς διοργανώσεις, επιδιώκοντας να καθιερωθεί σε αυτές . Πολυνίκης στο ευρωπαικό πρωτάθλημα είναι η Ρωσία και ακολουθεί η Ουκρανία παραδοσιακά, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία συμπλήρωσαν τον πίνακα των μεταλλίων στο προηγούμενο ευρωπαικό πρωτάθλημα.


Κολύμβηση στην ανοιχτή θάλασσα

Η Ελλάδα κυρίως με τον Σπύρο Γιαννιώτη έχει παράδοση στην ανοιχτή θάλασσα, ένα άθλημα το οποίο δεν διοργανώνεται όταν το ευρωπαικό πρωτάθλημα πέφτει την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα αθλήματα που θα διεξαχθούν χωρίζονται σε ανδρικό και γυναικείο με τις ίδιες απαοστάσεις ( 5, 10, 25 χλμ) και το μικτό 5 χλμ. Μεγάλη συγκομιδή μεταλλίων που μας έφερε τότε στην δεύτερη θέση των μεταλλίων στο σχετικό άθλημα έγινε στο Ε.Π. του 2010 με 1 χρυσό στο μικτό ομαδικό, 1 ασημένιο και 1 χάλκινο στα 5 χλμ γυναικείο και 1 ακόμα χάλκινο στα 5 χλμ ανδρών. Το 2014 κατακτήσαμε μόνο ένα ασημένιο στο μικτό των 5 χλμ, δημιουργώντας ένα σημαντικό σερί το οποίο διατηρεί την Ελλάδα στην αφρόκρεμα του αθλήματος.































































































































































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου