Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Ευρωπαικό πρωτάθλημα Βερολίνου και Γλασκώβης 2018- Ποδηλασία

Ευρωπαικό πρωτάθλημα Βερολίνου και Γλασκώβης 2018

Ποδηλασία

Ένα από τα πιο γνωστά και θεαματικά αθλητικά γεγονότα κυρίως στην Ευρώπη είναι οι ποδηλατικοί αγώνες. Οι αγώνες ποδηλασίας χωρίζονται σε 4 κατηγορίες και για πρώτη φορά διεξάγεται ταυτόχρονα στην ίδια πόλη ( στη Γλασκώβη) ένα κοινό ευρωπαικό πρωτάθλημα. Γίνεται λόγος δηλαδή για ποδηλασία πίστας ( 2-7 Αυγούστου 2018), την ποδηλασία δρόμου ( 5,8, 12 Αυγούστου 2018), το mountain bike (7 Αυγούστου 2018) και το BMX ( 10-11 Αυγούστου), με συνολικά 30 αθλήματα μεταλλίων, 10 αγωνιστικές ημέρες και 800 αθλητές από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης.

Ποδηλασία πίστας


Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, αλλά άγνωστα στο ελληνικό κοινό αθλήματα είναι τα αγωνίσματα της  ποδηλασίας πίστας. Η Ελλάδα έχει μεγάλες επιτυχίες στην ποδηλασία πίστας, αλλά το μηδαμινό ενδιαφέρον και η απροθυμία της ελληνικής πολιτείας να στηρίξει τους αθλητές έχει οδηγήσει το άθλημα στην απόλυτη απαξίωση . Η Μ.Βρετανία έχει τα πρωτεία σε αυτό το άθλημα, το οποίο χρειάζεται ισορροπία, ταχύτητα, τεχνική, τακτική και πολλά νεύρα. Τα αθλήματα χωρίζονται σε 4 κατηγορίες, το Omnium, το Madison, το Team Pursuit και το Scratch Race. Στο ποδηλατοδρόμιο Sir Chris Hoy Velodrome στο Emirates Stadium 360 αθλητές θα παλέψουν σε 22 διαφορετικά αγωνίσματα μεταλλίων σε 6 μέρες. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο Χρήστος και ο Ζαφείρης Βολικάκης, που μπορεί να είναι μικρή αποστολή αλλά με μεγάλες δυνατότητες διάκρισεις. To Κειριν είναι ένας αγώνας με ποδήλατα που έχουν εξαρτήματα και από μοτοσυκλέτες, ξεκινάνε γύρους πίσω από μια μηχανή με ελεγχόμενο ρυθμό και στους τελευταίους γύρους οι ποδηλάτες μονομαχούν σε ένα ανταγωνιστικό σπριντ. Είναι ένα από τα πιο θεαματικά αγωνίσματα στο οποίο συμμετείχε στους Ο.Α. για την ελληνική αποστολή ο Χρήστος Βολικάκης. Το Omnium είναι ένας συνδυασμός αγωνίσματος, στο οποίο επικρατεί ο ποδηλάτης με τους περισσότερους πόντους= 1.Scratch race  2.Elimination race 3.Tempo race
4.Points race 25 km for elite men, 20 km for elite women, 20 km for junior men, 15 km for junior women .  Το team pursuit απαρτίζεται από τέσσερις ποδηλάτες, που ανταγωνίζονται σε απόσταση 4 χλμ, με κανόνες που ισχύουν και για άνδρες και για γυναίκες. Ο στόχος του αθλήματος είναι η ομάδα των τεσσάρων ποδηλατών να κάνει τον γρηγορότερο χρόνο, ο οποίος σταματάει μόνο αν περάσει την γραμμή του τερματισμού η τελευταία ρόδα του τρίτου ποδηλάτη. Με μεγάλο ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε το σπριντ και το ομαδικό σπριντ. Οι ποδηλάτες θα κληρωθούν σε ζευγάρια και θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Οι ποδηλάτες με τον καλύτερο χρόνο νικούν τα μεταξύ τους ζευγάρια και πλασαρίζονται σε καλύτερες θέσεις, δηλαδή αν μια ομάδα χάσει από μια άλλη ανεξαρτήτως την ήττας της μπορεί να βρεθεί στην δεύτερη θέση βάση επίδοσης. Στον τελικό η τελική κατάταξη προκύπτει  στους δύο νικηφόρους αγώνες ανάμεσα στα ζευγάρια και εφόσον χρειαστεί πραγματοποιείται και τρίτος αγώνας.



 
Ποδηλασία σε δημόσιο δρόμο

Η ποδηλασία σε επαγγελματικό επίπεδο γίνεται κυρίως σε δημόσιο δρόμο. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον άθλημα, το οποίο προφέρει άφθονες συγκινήσεις και μετά το ποδόσφαιρο είναι ίσως το πιο δημοφιλές στην κεντρική Ευρώπη. Οι ποδηλάτες επικεντρώνονται στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, παρόλο συμβόλαια αποκτούν με τους διασυλλογικούς αγώνες, αλλά κατακτώντας τους διεθνείς αγώνες με τις Εθνικές τους ομάδες μπορούν να φορούν ειδικά διακριτικά που τους χαρακτηρίζουν ευρωπαίους πρωταθλητές. Υπάρχουν πολλοί ποδηλατικοί γύροι από τους μονοήμερους π.χ. Paris-Nice, τους τριήμερους, τους εφταήμερους π.χ. Tour of California αλλά και οι μεγάλοι γύροι όπως ο Γύρος της Γαλλίας ( τον Ιούλιο) , της Ισπανίας ( τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου) και της Ιταλίας ( τον Μάιο).  Η Μ. Βρετανία να έχει την πρωτοπορία και τις μεγαλύτερες δυνατότητες διάκρισης λόγω του Gerraint Thomas ( της Sky Sport, νικητή του φετινού Γύρου της Γαλλίας). 395 ποδηλάτες σε 3 αγωνιστικές μέρες θα παλέψουν για 6 αθλήματα μεταλλίων. Αλλά τα περισσότερα μετάλλια στο προηγούμενο κατέκτησε η Δανία, η Ολλανδία και η Ιταλία, ενώ η Γαλλία ήταν πολυνίκης στο ευρωπαικό πρωτάθλημα του 2016. Τα αθλήματα χωρίζονται σε ανδρικό και γυναικείο ατομικό, αλλά και το χρονόμετρο ανδρών και γυναικών, αλλά και τις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες ανδρών και γυναικών. Για την Ελλάδα θα την εκπροσωπήσουν οι Στέλιος Φαραντάκης και ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης.

Ποδηλασία Mountain Bike

Το γνωστό μας mountain bike θα μας προσφέρει θέαμα στις 7 Αυγούστου με το cross country ανδρών και γυναικών. Η Ελλάδα δεν έχει συμμετοχή αλλά το άθλημα  είναι πολύ εντυπωσιακό. Οι ποδηλάτες όμως θα αντιμετωπίσουν δύσβατες περιοχές, αλλά ο συνδυασμός ποδηλασία και φύση θα μας εντυπωσιάσει.  140 αθλητές θα παλέψουν για 2 μετάλλια ( ένα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες) μέσα σε 1 ημέρα.


Ποδηλασία BMX

Το BMX είναι ένα ποδηλατικό αγώνισμα που κρατάει λιγότερο από ένα λεπτό. Οι αθλητές άνδρες και γυναίκες χωρίζονται  σε προκριματικούς που ονομάζονται motos, οι ποδηλάτες με τους καλύτερους χρόνους σε 3 προκριματικούς αγώνες προκρίνονται στα ημιτελικά και στα τελικά. 160 αθλητές σε 2 αγωνίσματα ( ένα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες) θα παλέψουν για το μετάλλιο στις ειδικές πίστες του BMX. Ελληνική αποστολή δεν έχουμε στο BMX αλλά το άθλημα είναι πολύ εντυπωσιακό, με την Ολλανδία, την Γαλλία και κυρίως τις Κάτω χώρες να κυριαρχούν στο αγώνισμα.






















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου