Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Champions League Προκριματικά

Champions League Προκριματικά

Πρώτος προκριματικός γύρος


Μετά από τον προ-προκριματικό γύρο προχωράμε στον πρώτο προκριματικό γύρο του Champions League και σε πιο γνωστές ομάδες της Ευρώπης. Οι ομάδες που θα συναντήσουμε έχουν αγωνιστεί σε ομίλους των ευρωπαικών διοργανώσεων, απλώς προέρχονται από χώρες με χαμήλη βαθμολογία στον ειδικό διασυλλογικό πίνακα της Uefa. Υπάρχει και ενδιαφέρον για τις ελληνικές και κυπριακές ομάδες με τον ΑΠΟΕΛ να αντιμετωπίζει την Σουντούβα από την Λιθουανία. Οι αγώνες διεξήχθησαν πρώτα στις 10-11 Ιουλίου 2018 και το δεύτερο σκέλος στις 17-18 Ιουλίου 2018.


Η πρωταθλήτρια Γεωργίας Torpedo Kutaisi ( Νο 401 στην βαθμολογία της Uefa)  αντιμετώπισε την πρωταθλητρία Μολδαβίας Sheriff Tiraspol ( No 97 στην βαθμολογία της Uefa ). Από τις βαθμολογίες παρατηρούμε ότι η Sheriff Tiraspol έχει μεγαλύτερη εμπειρία και περισσότερες ποδοσφαιρικές επιτυχίες στην Ευρώπη. Η Torpedo Kutaisi δεν είναι άγνωστη στην Ευρώπη απλώς δεν έχει προχωρήσει ποτέ μετά τον δεύτερο προκριματικό γύρο ούτε στο Ch L ούτε στο Eu L, ενώ είχε αντιμετωπίσει στον πρώτο προκριματικό γύρο του Uefa τη σεζόν 1999-2000 την ΑΕΚ από την οποία έχασε με 0-1 στην Γεωργία και με 1-6 στην Ελλάδα ( οι αγώνες βρίσκονται στα παρακάτω βίντεο). Η τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Γεωργίας είχε να πετύχει νίκη στην Ευρώπη από την σεζόν 2002-2003 επί της ομάδας των Ν.Φερόε B36 Tórshavn, παρότι την δεκαετία του 1990 είχε πολύ καλές εμφανίσεις με πιο εντυπωσιακή νίκη 2-0 επί του Ερυθρού Αστέρα τη σεζόν 2000-2001 στα προκριματικά του  Ch L ( αλλά αποκλείστηκε με 4-0 στην Σερβία). Η Torpedo Kutaisi δεν έχει την δυναμική αλλά και την ιστορία της Ντιναμό Τιφλίδας, αλλά φέτος  είναι αυτή η πρωταθλήτρια Γεωργίας και έχει το δικαίωμα να αγωνίζεται στα προκριματικά του Ch L. Το πρωτάθλημα Γεωργίας  με την προσωνυμία από πέρσι ως Erovnuli Liga, ιδρύθηκε τη σεζόν 1990 και βρίσκεται στην 45η θέση της βαθμολογίας της Uefa. Για να κατακτήσει το πρωτάθλημα έπρεπε να νικήσει 1-0 στο πρώτο ματς και στο δεύτερο  αγώνα ο τερματοφύλακας της Τορπέντο να αποκρούσει πέναλτι στο τελευταίο λεπτό απέναντι στην Ντιναμό Τιφλίδας. Φέτος παρότι ο στόχος πρόκριση στους ομίλους είναι δύσκολο, δίνετε η δυνατότητα να ανεβάσουν τα στατιστικά τους οι μικρές χώρες στα προκριματικά. Με 2 διεθνείς στην Εθνική Γεωργίας και μ.ο. ηλικίας 26,8 ετών η Τορπέντο έχει μέλλον και σε πρέπει να μαζέψει εμπειρίες για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και πόντους για το Γεωργιανό πρωτάθλημα που έχει μείνει πίσω σε σχέση με τα αλλά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

 
 Το μεγαλύτερο όνομα σε αυτό το ζευγάρι όπως είπαμε είναι η Sheriff Tiraspol, 16 φορές πρωταθλήτρια Μολδαβίας ( Divizia Națională ) σε 20 πρωταθλήματα και 9 φορές κάτοχος του κυπέλλου. Το πρωτάθλημα Μολδαβίας δέχθηκε και μια αλλαγή από πέρσι στο σύστημα διεξαγωγής του αφού από Φθινόπωρο-Άνοιξη, από φέτος το πρωτάθλημα ξεκίνησε την Άνοιξη και θα τελειώσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων το Φθινόπωρο. Οι σφήκες όπως είναι το παρατσούκλι της Sheriff Tiraspol έχουν αγωνιστεί 4 φορές σε ομίλους ευρωπαικών διοργανώσεων με τελευταία φορά πέρσι, το οποίο θέλουν εννοείται να το ξαναεπαναλάβουν και φέτος. Έχουν αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στα play-off του Ch L τη σεζόν 2009-2010 από τον οποίο αποκελίστηκαν με 0-2 στην Μολδαβία και 0-1 στην Ελλάδα, παρότι είχε αποκλείσει την Inter Turku από την Φινλανδία και την Σλάβια Πράγας από την Τσεχία δεν εξελίχθηκε σε δύσκολο αντίπαλο για τον Ολυμπιακό, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία της και γενικά Μολδαβικής ομάδας πέρασε σε ομίλους ευρωπαικής διοργάνωσης και συγκεκριμένα στο Eu L. Μόνο η Sheriff Tiraspol έχει αγωνιστεί στους ομίλους από τις Μολδαβικές ομάδες αλλά μόνο στο Europa League. Την πρώτη νίκη στους ομίλους την πέτυχε την πρώτη σεζόν 2009-2010 απέναντι στην Τβέντε με 2-0 στην Μολδαβία. Παρά την τελευταία θέση στους ομίλους εκείνη την σεζόν, μπορεί να μην έχει προκριθεί στον γύρο των 32 του Europa League, αλλά και τις τέσσερις φορές πραγματοποίησε πολύ αξιοπρεπείς εμφανίσεις με τρείς τρίτες θέσεις και μάλιστα πέρσι έφτασε πολύ κοντά στην πρόκριση αφού ισοβάθμισε στην δεύτερη θέση με την Κοπεγχάγη με 9 βαθμούς αλλά επειδή είχε χάσει στην Δανία με 2-0 και ήρθε ισόπαλη στην Μολδαβία με 0-0 έχασε την πρόκριση στους μεταξύ τους αγώνες. Για την ιστορία οι υπόλοιπες ομάδες των ομίλων ήταν η πρωτοπόρος Ρωσική Λοκομοτίβ Μόσχας και η ουραγός στην τέταρτη θέση FC Fastav Zlín από την Σλοβακία. Στην Μολδαβική ομάδα αγωνίζεται ο γνωστός μας εξτρέμ από το πέρασμα του στον Εργοτέλη και τον Αστέρα Τρίπολης Ziguy Badibanga, ενώ πέρσι αγωνίζοταν δανεικός από τον Παοκ Ζάιρο, ο οποίος αγωνίζεται ως εξτρεμ και καμιά φορά ως κεντρικός επιθετικός. Μπορεί η Εθνική Μολδαβίας να βρίσκεται σε πτώση στα τελευταία προκριματικά, το Μολδαβικό πρωτάθλημα βρίσκεται στην 34η θέση ισόβαθμη με την Ουγγαρία στην 33η θέση.
Στον πρώτο αγώνα στην Γεωργία η Torpedo Kutaisi επικράτησε με 2-1. Στο 14 λεπτό με πλασέ στην μεγάλη περιοχή άνοιξε το σκορ ο Ziguy Badibanga, ενώ στο 24 λεπτό την ολιγωρία και την ασυνεννοησία της άμυνας της Sheriff την εκμεταλλεύτηκε ο Kimadze, που με μια προβολή στην μεγάλη περιοχή  σκόραρε ισοφαρίζοντας στον αγώνα. Το τελικό 2-1 διαμόρφωσε ο Kukhianidze στο 64 λεπτό με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Ο Kimadze κατάφερε και πάλι να εκμεταλλευτεί λάθος της άμυνας της Sheriff που επέστρεφε την μπάλα στον τερματοφύλακα και κέρδισε το πέναλτι από τον τερματοφύλακα της Sheriff. Έχοντας αυτό το πλεονέκτημα και ευρωπαική νίκη μετά από 16 χρόνια η Torpedo Kutaisi ταξίδευε με δυνατότητες στην Μολδαβία, αλλά η Sheriff έδειξε το καλό της εαυτό και τον τίτλο του φαβορί νικώντας με 3-0.  Το 1-0 πραγματοποίησε ο Ziguy Badibanga που πάλι άνοιξε το σκορ στο 9 λεπτό, όπως στο πρώτο ματς αυτή την φορά σε αντεπίθεση από δεξιά κατάφερε να σκοράρει ένα υπέροχο γκολ . Η Μολδαβική ομάδα ήθελε γρήγορα πρώτο γκολ για να της φύγει το άγχος της πρόκρισης, αφού και με 1-0 προκρινόταν. Το 2-0 διαμόρφωσε  Jo Santos στο 40 λεπτό μετά από ασίστ του Ziguy Badibanga, ενώ στο 55 λεπτό ο Jo Santos με απευθείας εκτέλεση φάουλ διπλασίασε τα τέρματα του. Η Sheriff Tiraspol θα συνεχίσει να ονειρεύεται την πρώτη παρουσία της σε ομίλους του Ch L, αφού θα συνεχίσει στον δεύτερο γύρο των προκριματικών απέναντι στην Shkendija από τα Σκόπια, ενώ η μαχητική Torpedo Kutaisi θα αντιμετωπίσει την Vikingur Gota από τα Νησιά Φερόε στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League.

  10 July 2018 (2018-07-10)17:30 (19:30 GET)
Torpedo Kutaisi Georgia (country) 2–1 Moldova Sheriff Tiraspol
Report






 

 18 July 2018 (2018-07-18)19:00 (20:00 EEST)
Sheriff Tiraspol Moldova 3–0 Georgia (country) Torpedo Kutaisi
Report






Το δεύτερο ζευγάρι που θα αναλύσουμε είναι KF Shkëndija ( Σκόπια) - The New Saints ( Ουαλία). Η πρωταθλήτρια Σκοπίων αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Ουαλίας για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Champions League.  Η ομάδα από την γειτονική χώρα έχει μικρή ευρωπαική ιστορία, αφού αγωνίζεται σε ευρωπαϊκά κύπελλα από τη σεζόν 2011-2012, αλλά τα τελευταία χρόνια έφτασε μέχρι τα play-off του Europa League, που αποκλείστηκε με μεγάλα σκορ πρόπερσι από την Βελγική Gent και πέρσι από την Ιταλική Μίλαν. Η ομάδα από τα Σκόπια έχει κατακτήσει μόλις 2 πρωταθλήματα, άξιο αναφοράς είναι πως η φυσική της έδρα είναι η Ecolog Arena στο Τέτοβο, αλλά αγωνίζεται στα ευρωπαϊκά ματς στο  City Park Stadium, το οποίο είναι γνωστό με το ανιστόρητο και προσβλητικό για την πλούσια ελληνική μακεδονική ιστορία όνομα Philip II Arena, το οποίο εμφανώς αναφέρεται στον ιστορικό βασιλιά της αρχαίας Μακεδονίας Φίλιππος Β', ενώ η Uefa όχι μόνο δεν έχει απαγορεύσει αυτό το ανιστόρητο όνομα, αλλά και διοργάνωσε τον περσινό τελικό του Uefa Super Cup 2017. Τα συμπεράσματα δικά σας. Η ομάδα από τα Σκόπια θα είναι αξιόλογη και επικίνδυνη αντίπαλος για τους μελλοντικούς ευρωπαϊκούς της αντιπάλους, παρότι διψάει για να φτάσει στους ομίλους είναι ικανή για μεγάλα λάθη λόγω της απειρίας και της αστάθειας.

Η πρωταθλήτρια Ουαλίας The New Saints είναι παλιά γνώριμη στα ευρωπαϊκά προκριματικά με πρώτη συμμετοχή στο Κύπελλο Κυπελλούχων τη σεζόν 1996-1997, αλλά με πρώτη ευρωπαική νίκη περίπου 10 χρόνια αργότερα απέναντι στην Λετονική Ventspils με 3-2 τη σεζόν 2007-2008, που αποκλείστηκε τελικά αφού η Λετονική ομάδα νίκησε με 2-1 στην έδρα της. Πρώτη πρόκριση της 12 φορές πρωταθλήτριας Ουαλίας ήρθε τη σεζόν 2011-2012 επί της Cliftonville από την Βόρεια Ιρλανδία με 1-1 και 1-0, ενώ στο δεύτερο γύρο αποκλείστηκε από την Δανέζικη FC Midtjylland με σκορ 1-3 στην Όυαλία και 2-5 στην Δανία. Τα τελευταία χρόνια με την διεύρυνση των ομάδων στα ευρωπαϊκά προκριματικά έχει βρει τον τρόπο να προκρίνεται σε βάρος των ομάδων από τις μικρότερες βαθμολογικά χώρες στον διασυλλογικό πίνακα της Uefa. Άξιο αναφοράς είναι πως όταν νικάει η  The New Saints  πάντα επικρατεί με μεγάλο σκορ, ως απόρροια της κακής αμυντικής λειτουργίας των ομάδων σε αυτό το επίπεδο. Τη σεζόν 2016-2017 ο Αποελ αντιμετώπισε την Ουαλική ομάδα The New Saints  και την απέκλεισε με 0-0 στην Ουαλία και 3-0 στην Κύπρο.

Ο πρώτος αγώνας διεξήχθει στο City Park Stadium στα Σκόπια ( θα προτιμήσουμε αυτή την ονομασία του  γηπέδου) με διαιτητή αναμέτρησης τον Κύπριο Τιμόθεο Χριστοφή. Το σκορ άνοιξε ο Emini στο 14 λεπτό για την ομάδα των Σκοπίων, ενώ με 4 γκολ ο Ibraimi διαμόρφωσε το τελικό 5-0. To 5-0 ως σκορ θεωρείται πολύ μεγάλο και μη ανατρέψιμο, όμως η Ουαλική ομάδα δεν είπε την τελευταία της λέξη και νίκησε με 4-0 στην έδρα της, μπορεί να μην προκρίθηκε αλλά τουλάχιστον το πάλεψε να αποκλείσει την ομάδα των Σκοπίων. Εδώ εντοπίζουμε την αστάθεια της αμυντικής λειτουργίας των ομάδων αυτού του επιπέδου. Η KF Shkëndija ( Σκόπια) θα αντιμετωπίσει στην δεύτερη φάση των προκριματικών του Champions League την Sheriff Tiraspol, ενώ η Ουαλική ομάδα The New Saints, που οι φανέλες της ομάδας θυμίζουν την πράσινη-άσπρη της Σέλτικ θα βρεθεί αντιμέτωπη στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League με την ομάδα από το Γιβραλτάρ Lincoln Red Imps, ένα ντέρμπι των δύο πρωταθλητών.


10 July 2018 (2018-07-10)20:15
Shkëndija Republic of Macedonia 5–0 Wales The New Saints
Report
Attendance: 2,700[9]







17 July 2018 (2018-07-17)20:00 (19:00 BST)
The New Saints Wales 4–0 Republic of Macedonia Shkëndija
Report









Το πρώτο φετινό ματς με ελληνικό ενδιαφέρον είναι ο αγώνας Αποελ- FK Sūduva Marijampolė από την Λιθουανία. Ο Αποελ έμεινε προ έκπληξεως εκτός συνέχειας του Ch L αν και η πρωταθλήτρια Λιθουανίας δεν τρομάζει σαν όνομα τον αιφνιδίασε. Ο κάτοχος 27 πρωταθλημάτων Κύπρου και 21 κυπέλλων Κύπρου  με το παρατσούκλι ο Θρύλος έχει λαμπρή ευρωπαική ιστορία, ενώ δηλώνει ως ελληνική ομάδα της Κύπρου το οποίο φαίνεται έκδηλα από το όνομα της ως Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας. Η ομάδα είναι γνωστή για τα χρώματα της το μπλε, που δηλώνει την ελληνική της καταγωγή και το κίτρινο, για την σημαία της ελληνορθοδοξίας με τον δικέφαλο αετό, αλλά και το πορτοκαλί. Οι φίλαθλοι και τα κορεό είναι γνωστοί σε όλη την Ευρώπη, ενώ το ΓΣΠ θεωρείται μία από τις πιο δύσκολες ευρωπαϊκές έδρες. Με 7 συμμετοχές στους ευρωπαϊκούς ομίλους με τελευταία συμμετοχή πέρσι στον όμιλο με τα θηρία την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης, την Τότεναμ και την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Στην πρώτη συμμετοχή σε ομίλους του Ch League τη σεζόν 2009-2010 αντιμετώπισε υπερδυνάμεις όπως η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Τσέλσι και η Πόρτο. Όμως στην δεύτερη εμφάνιση όχι μόνο πέτυχε την πρώτη της νίκη σε φάση των ομίλων στο Ch L και γενικά σε ευρωπαική διοργάνωση, αλλά πέρασε στην επόμενη φάση, τη φάση των 16 ως πρώτη σε ένα όμιλο με αντιπάλους την Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης, την Σαχτάρ Ντόνετσκ και την Πόρτο, ένας πολύ δυνατός όμιλος. Άλλα ο Αποέλ δεν είπε την τελευταία του λέξη, αφού απέκλεισε την Λυών από την φάση των 16 έχασε 0-1 στην Γαλλία, αλλά νίκησε 1-0 στην Κύπρο και προκρίθηκε με 4-3 στα πέναλτι. Όμως στα προημιτελικά αποκλείστηκε από την Ρεάλ Μαδρίτης, με 0-3 στην Κύπρο και 2-5 στην Μαδρίτη. Μια ανάλογη πορεία σε ευρωπαική διοργάνωση πέτυχε τη σεζόν 2016-2017 στο Europa League αφού προκρίθηκε στην επόμενη φάση μαζί με τον Ολυμπιακό αποκλείοντας την Αστάνα από το Καζακστάν και την Γιάνγκ Μπόις από την Ελβετία αντιμετώπισε νικηφόρα στην φάση των 32 την Αθλέτικ Μπιλμπάο με 2-0 στην Κύπρο και 2-3 στην Ισπανία. Αποκλείστηκε βέβαια από την Άντερλεχτ με 0-1 στην Κύπρο και 0-1 στο Βέλγιο.  Ο Αποέλ είναι μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαικού ποδοσφαίρου που θα παλέψει για ένα εισιτήριο τώρα στο Europa League.



Η FK Sūduva Marijampolė είναι η τωρινή πρωταθλήτρια της Λιθουανίας, που για πρώτη φορά κατέκτησε το πρωτάθλημα της χώρας της πέρσι . Με πρώτη συμμετοχή τη σεζόν 2002-2003 στα προκριματικά του Uefa και πρόκριση επί την Νορβηγική Brann στην πρώτη προκριματική φάση της ιστορίας της, αλλά αποκλεισμό από την Σέλτικ στην επόμενη φάση. Η καλύτερη πορεία της ομάδας από την Λιθουανία στα ευρωπαϊκά κύπελλα έγινε πέρσι στα προκριματικά του Europa League. Από τον πρώτο προκριματικό γύρο έφτασε στα play-off αποκλείοντας με την σειρά FC Shakhtyor Soligorsk από την Λευκορωσία, την FK Liepāja από την Λετονία και την Σιόν από την Ελβετία. Δεν κατάφερε να προκριθεί στους ομίλους αφού αποκλείστηκε από την Λουντογκόρετς από την Βουλγαρία με 0-0 στην Λιθουανία και 0-2 στην Βουλγαρία.

Στον πρώτο αγώνα η Σουντούβα αιφνιδίασε τον Αποέλ με 3 γρήγορα γκολ με τον Cicilia σρο 9, το 13 και το 19 λεπτό. Ο Αποέλ από την αρχή προσπάθησε να καλύψει αυτήν την διαφορά των γκολ και το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει σε 3-1 με το γκολ του Caju ( που φέτος ήρθε δανεικός από την Σάντος της Βραζιλίας)  στο 94 λεπτό. Ο Αποελ ήθελε 2 γκολ για να περάσει στην επόμενη φάση στο δεύτερο ματς στην Κύπρο , το 1ο γκολ το πέτυχε νωρίς με τον Pote στο 20 λεπτό, αλλά δεν μπόρεσε μετά από πολλές ευκαιρίες να σκοράρει και δεύτερο γκολ. Η Σουντούβα θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, ενώ ο Αποέλ θα βρεθεί αντίπαλος της Flora Talinn από την Εσθονία στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League.

11 July 2018 (2018-07-11)18:00 (19:00 EEST)
Sūduva Marijampolė Lithuania 3–1 Cyprus APOEL
Report
Attendance: 3,378








17 July 2018 (2018-07-17)19:00 (20:00 EEST)
APOEL Cyprus 1–0 Lithuania Sūduva Marijampolė
Report








Η πρωταθλήτρια Σλοβενίας Ολίμπια Λιουμπλιάνας αντιμετώπισε σε ένα ζευγάρι πολύ δυνατών αγώνων την πρωταθλήτρια Αζερμπαιτσάν Καραμπάγκ. Η δύο φορές κάτοχος του Σλοβεικού πρωταθλήματος Slovenian PrvaLiga δεν έχει μεγάλη ευρωπαική ιστορία με το νέο της όνομα, αφού η ομάδα ξαναιδρύθηκε το 2005. Το ντεμπούτο σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις έγινε τη σεζόν 2010-2011 στο πλαίσιο του προκριματικού του Europa League, βέβαια η καλύτερη πορεία έγινε τον επόμενο χρόνο στην ίδια διοργάνωση όχι μόνο πήρε την ρεβάνς από τον αποκλεισμό στα προκριματικά του Europa League τη σεζόν 2010-2011 από την NK Široki Brijeg από την Βοζνία και Ερζεγοβίνη, απέκλεισε την Ιρλανδική Bohemians και αποκλείστηκε από την Αούστρια Βιέννης με 1-1 στην Σλοβενία και 2-3 στην Αυστρία.

Η 6 φορές πρωταθλήτρια Αζερμπαιτσαν, με τις 5 κατακτήσεις τα τελευταία 5 χρόνια είναι γνώριμη μας από τους αγώνες των ομίλων με τον Παοκ τη σεζόν 2016-2017 στο πλαίσιο του Europa League, τον οποίο νίκησε με 2-0 στο Αζερμπαιτσάν και 1-0 στην Ελλάδα. Η ομάδα από το Αζερμπαιτσάν προκρίνεται τα τελευταία χρόνια πάντα στους ομίλους με πρώτη φορά τη σεζόν 2014-2015, ενώ πέρσι για πρώτη φορά αγωνίστηκε σε ομίλους του Champions League σε ένα πολύ δύσκολο όμιλο με Τσέλσι, Ατλέτικο Μαδρίτης και Ρόμα, στον οποίο νίκη μπορεί να μην πέτυχε αλλά απέσπασε 2 ισοπαλίες με την Ατλέτικο Μαδρίτης με 0-0 στο Αζερμπαιτσαν και με 1-1 στην Ισπανία.

Στον πρώτο αγώνα στην Σλοβενία η Αζέρικη ομάδα πέτυχε το γκολ στο 79 λεπτό με τον Αιτιανό Guerrier που της έδωσε τελικά την πρόκριση.

11 July 2018 (2018-07-11)20:00
Olimpija Ljubljana Slovenia 0–1 Azerbaijan Qarabağ
Report
Attendance: 5,248







18 July 2018 (2018-07-18)19:00 (21:00 AZT)
Qarabağ Azerbaijan 0–0 Slovenia Olimpija Ljubljana
Report






Ένα ζευγάρι με θεωρητικά πολύ αδύναμες ομάδες είναι το F91 Dudelange ( πρωταθλήτρια Λουξεμβούργου) με την MOL Vidi FC ( πρωταθλήτρια Ουγγαρίας), η οποία είναι γνωστή και ως Videoton. Η F91 Dudelange συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προκριματικά από τη σεζόν 1993-1994 στο Κύπελλο Κυπελλούχων, με πρώτη νίκη τη σεζόν 2001-2002 στα προκριματικά του Champions League με αντίπαλο την Skonto Riga της Λετονίας, αλλά πρώτη πρόκριση τη σεζόν 2005-2006 με αντίπαλο την HŠK Zrinjski Mostar από την Βοζνία Ερζεγοβίνη ( ενώ έχασε 0-1 εντός έδρας στο Λουξεμβούργο, με 4-0 στην παράταση στην Βοζνία Ερζεγοβίνη πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση στην οποία αποκλείστηκε από την Ραπίντ Βιέννης της Αυστρίας.) Καλύτερη ευρωπαική πορεία της F91 Dudelange έγινε στα προκριματικά του Champions League τη σεζόν 2012-2013 που έφτασε μέχρι τον τρίτο προκριματικό γύρο μετά από προκρίσεις επί της Tre Penne του Αγίου Μαρίνου και της Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, ενώ η Μάριμπορ έστειλε την ομάδα από το Λουξεμβούργο στα play-off του Europa League εναντίον της Hapoel Tel Aviv , που αποκλείστηκε με 1-3 στο Λουξεμβούργο και 0-4 στο Ιζραήλ. Πέρσι τα ευρωπαϊκά όνειρα της F91 Dudelange σταμάτησαν στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League από τον Αποελ με 0-1 στο Λουξεμβούργο και 0-1 στην Κύπρο.

Μία από τις πιο ιστορικές ομάδες αυτού του γύρου, μπορεί και η πιο ιστορική αποτελεί η  MOL Vidi FC, που είναι πρωταθλήτρια Ουγγαρίας. Η Vidi από την πόλη με το εύκολο όνομα Székesfehérvár στην κεντρική Ουγγαρία συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τη σεζόν 1974-1975, ενώ μόλις στην τέταρτη ευρωπαική παρουσία της έφτασε στον τελικό του κεπέλλου Uefa τη σεζόν 1984- 1985 στο οποίο έχασε 0-3 στην Ουγγαρία και νίκησε με 1-0 στην Ισπανία. Μετρημένες οι ομάδες που έχουν παίξει σε ευρωπαικό τελικό και βρίσκονται στα προκριματικά για αυτό η Videoton έχει ένα ιδιαίτερο κύρος. Μόλις τη σεζόν 2012-2013 στο πλαίσιο των ομίλων του Europa League η Videoton συμμετείχε σε ομίλους ευρωπαικής διοργάνωσης, στον οποίο κατατάχθηκε στην 3η θέση με αντιπάλους την Βελγική Genk και την Ελβετική Βασιλεία που προκρίθηκαν, αλλά και την Σπόρτινγκ Λισαβώνας από την Πορτογαλία. Πέρσι έφτασε πολύ κοντά στους ομίλους του Europa League, αφού ενώ ξεκίνησε από τον πρώτο προκριματικό γύρο έφτασε στα play-off. Απέκλεισε με σειρά την Balzan από την Μάλτα, την Nõmme Kalju FC από την Εσθονία και την ιστορική Γαλλική ομάδα Bordeaux, ενώ αποκλείστηκε από την Παρτιζάν της Σερβία με 4-0 στην Σερβία και με 0-0 στην Ουγγαρία.

Ο πρώτος αγώνας έληξε ισόπαλος με 1-1 στο Λουξεμβούργο, με την Ουγγρική ομάδα Vidi να έχει το πλεονέκτημα λόγω του εκτός έδρας γκολ. Η Ουγγρική ομάδα παρότι προηγήθηκε, δέχθηκε γκολ από τον Clement στο 54 λεπτό, το οποίο έφερε το ματς στα ίσα και στην προοπτική της παράτασης. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε λόγω του γκολ του Scepovic της Vidi 4 λεπτά αργότερα, το οποίο έδωσε την πρόκριση στην επόμενη φάση για τουε Μαγιάρους. Η Vidi στην δεύτερη φάση των προκριματικών του Champions League θα αντιμετωπίσει την Ludogorets από την Βουλγαρία, ενώ η F91 Dudelange  στην δεύτερη φάση όμως για το Europa League θα αντιμετωπίσει την άπειρη, αλλά επικίνδυνη Drita, η οποία είχε νικήσει τον προ-προκριματικό γύρο του Champions League όπως διαβάσατε σε προηγούμενο άρθρο.

10 July 2018 (2018-07-10)18:00
F91 Dudelange Luxembourg 1–1 Hungary Vidi
Report
Attendance: 1,057







17 July 2018 (2018-07-17)20:15
Vidi Hungary 2–1 Luxembourg F91 Dudelange
Report







Η ομάδα που είδαμε στον προ-προκριματικό γύρο του Champions League και προκρίθηκε σε αυτή την φάση η ομάδα από το Κόσοβο Drita αντιμετώπισε την Σουηδική Μάλμο. Η Drita για πρώτη φορά σε ευρωπαική διοργάνωση δείχνει επικίνδυνη, αλλά φέτος στα προκριματικά μαζεύει εμπειρίες για το μέλλον. Με μια ομάδα που κοστολογείται περίπου 1.60 εκ. ευρώ, με αστέρι τον Αλβανό δεξί εξτρεμ Eri Lamçja και μ.ο. ηλικίας στα 25,9 έτη η Drita θέλει να προχωρήσει όσο μπορεί φέτος στα προκριματικά.

Η πρωταθλήτρια του πρωταθλήματος Allsvenskan, δηλαδή της Σουηδίας έχει μια πλούσια ευρωπαική ιστορία που ξεκινάει από το μακρινό 1964-1965.

Team 1 Agg. Team 2 1st leg 2nd leg
Torpedo Kutaisi Georgia (country) 2–4 Moldova Sheriff Tiraspol 2–1 0–3
Shkëndija Republic of Macedonia 5–4 Wales The New Saints 5–0 0–4
Sūduva Marijampolė Lithuania 3–2 Cyprus APOEL 3–1 0–1
Olimpija Ljubljana Slovenia 0–1 Azerbaijan Qarabağ 0–1 0–0
F91 Dudelange Luxembourg 2–3 Hungary Vidi 1–1 1–2
Drita Kosovo 0–5 Sweden Malmö FF 0–3 0–2
Víkingur Gøta Faroe Islands 2–5[A] Finland HJK 1–2 1–3
Ludogorets Razgrad Bulgaria 9–0 Northern Ireland Crusaders 7–0 2–0
Cork City Republic of Ireland 0–4 Poland Legia Warsaw 0–1 0–3
Valur Iceland 2–3 Norway Rosenborg 1–0 1–3
Kukësi Albania 1–1 (a) Malta Valletta 0–0 1–1
Flora Tallinn Estonia 2–7 Israel Hapoel Be'er Sheva 1–4 1–3
Spartaks Jūrmala Latvia 0–2 Serbia Red Star Belgrade 0–0 0–2
Alashkert Armenia 0–6 Scotland Celtic 0–3 0–3
Spartak Trnava Slovakia 2–1 Bosnia and Herzegovina Zrinjski Mostar 1–0 1–1
Astana Kazakhstan 3–0 Montenegro Sutjeska Nikšić 1–0 2–0


H πρώτη προκριματική φάση του Europa League

Team 1 Agg. Team 2 1st leg 2nd leg
Stjarnan Iceland 3–1 Estonia Nõmme Kalju 3–0 0–1
Ilves Finland 1–3 Bulgaria Slavia Sofia 0–1 1–2
KÍ Klaksvík Faroe Islands 2–3 Lithuania Žalgiris 1–2 1–1
Fola Esch Luxembourg 0–0 (5–4 p) Kosovo Prishtina 0–0 0–0 (a.e.t.)
Glenavon Northern Ireland 3–6 Norway Molde 2–1 1–5
DAC Dunajská Streda Slovakia 3–2 Georgia (country) Dinamo Tbilisi 1–1 2–1
Stumbras Lithuania 1–2 Cyprus Apollon Limassol 1–0 0–2
Široki Brijeg Bosnia and Herzegovina 3–3 (a) Slovenia Domžale 2–2 1–1
Rangers Scotland 2–0 Republic of Macedonia Shkupi 2–0 0–0
Gabala Azerbaijan 1–2[A] Luxembourg Progrès Niederkorn 0–2 1–0
Racing FC Luxembourg 0–2 Romania Viitorul Constanța 0–2 0–0
Samtredia Georgia (country) 0–3 Kazakhstan Tobol 0–1 0–2
Partizani Albania 0–3 Slovenia Maribor 0–1 0–2
Neftçi Baku Azerbaijan 3–5 Hungary Újpest 3–1 0–4
Budućnost Podgorica Montenegro 1–3 Slovakia Trenčín 0–2 1–1
Derry City Republic of Ireland 2–3 Belarus Dinamo Minsk 0–2 2–1
B36 Tórshavn Faroe Islands 2–1 Montenegro Titograd Podgorica 0–0 2–1
Górnik Zabrze Poland 2–1[A] Moldova Zaria Bǎlți 1–0 1–1
Spartak Subotica Serbia 3–1 Northern Ireland Coleraine 1–1 2–0
Pyunik Armenia 3–0 Republic of Macedonia Vardar 1–0 2–0
Shamrock Rovers Republic of Ireland 1–2 Sweden AIK 0–1 1–1 (a.e.t.)
Connah's Quay Nomads Wales 1–5 Belarus Shakhtyor Soligorsk 1–3 0–2
Lahti Finland 0–3 Iceland FH 0–3 0–0
Ventspils Latvia 8–3 Albania Luftëtari 5–0 3–3
Cliftonville Northern Ireland 1–3 Denmark Nordsjælland 0–1 1–2
Banants Armenia 1–5 Bosnia and Herzegovina Sarajevo 1–2 0–3
Engordany Andorra 1–10 Kazakhstan Kairat 0–3 1–7
Petrocub Hîncești Moldova 2–3 Croatia Osijek 1–1 1–2
Anorthosis Famagusta Cyprus 2–2 (a) Albania Laçi 2–1 0–1
Ferencváros Hungary 1–2 Israel Maccabi Tel Aviv 1–1 0–1
Balzan Malta 5–3 Azerbaijan Keşla 4–1 1–2
Rabotnički Republic of Macedonia 2–5[A] Hungary Honvéd 2–1 0–4
Rudar Pljevlja Montenegro 0–6 Serbia Partizan 0–3 0–3
CSKA Sofia Bulgaria 1–1 (5–3 p) Latvia Riga FC 1–0 0–1 (a.e.t.)
Milsami Orhei Moldova 2–9 Slovakia Slovan Bratislava 2–4 0–5
Radnički Niš Serbia 5–0 Malta Gżira United 4–0 1–0
Lech Poznań Poland 3–2 Armenia Gandzasar Kapan 2–0 1–2
Chikhura Sachkhere Georgia (country) 2–1 Israel Beitar Jerusalem 0–0 2–1
Vaduz Liechtenstein 3–3 (a) Bulgaria Levski Sofia 1–0 2–3
Narva Trans Estonia 1–5[A] Bosnia and Herzegovina Željezničar 0–2 1–3
Trakai Lithuania 1–0 Kazakhstan Irtysh Pavlodar 0–0 1–0
Hibernian Scotland 12–5 Faroe Islands NSÍ Runavík 6–1 6–4
Rudar Velenje Slovenia 10–0 San Marino Tre Fiori 7–0 3–0
FCI Levadia Estonia 1–3 Republic of Ireland Dundalk 0–1 1–2
ÍBV Iceland 0–6 Norway Sarpsborg 08 0–4 0–2
KuPS Finland 1–2[A] Denmark Copenhagen 0–1 1–1
Liepāja Latvia 2–4 Sweden BK Häcken 0–3 2–1

















































































































































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου